Årets bandybomb

ÅRETS BANDYBOMB. Ja, det är åtminstone vad de stora tidningarna har valt att kalla Hellmyrs och Törnbergs övergångar från Edsbyn till Bollnäs. Och visst är det två värvningar av högsta klass, direktplockade från lokalkonkurrenten, men betraktar vi hälsingar detta som en supersmäll? För jag menar, ryktena kring dessa edsbysöner har cirkulerat på högtryck under drygt ett års tid nu.

Huruvida det är en bomb eller inte, det får den subjektiva åsikten avgöra. Hur vi än benämner hela dubbelvärvningen är det bara att konstatera att hela fallet är spektakulärt. Världens bäste ytterhalv, tillika en av planetens främste bandyspelare över huvud taget, är klar för två säsonger i Bollnäs GIF och med sig har han kompisen Pär Törnberg, skridskofantomen på mittfältet. Måndagen den 11 maj 2009, då allt offentliggjordes vid en presskonferens på Sävstaås, är onekligen en stor dag i klubbens historia.

-

Mina personliga tankar kring dessa övergångar är genomgående positiva. Giffarna är plötsligt ett riktigt slagkraftigt lag. Rent sportsligt kommer man att uppnå en ny dimension med de båda P:na. Under förra säsongen kunde motståndarna skrinna ut på planen och sätta minst två man på Aaltonen och genom detta förstöra en stor del av Bollnäs uppbyggnad och mittfältsspel. Nu har man värvat två profiler i Hellmyrs och Törnberg, och att sätta ut punktmarkeringar på tre spelare är omöjligt. Och skulle ett lag lyckas med konsten att göra det, då innebär det ytor stora som hav för de övriga sju utespelarna. Detta är vad jag menar med "en ny dimension". Möjligtvis kan också den kraftfulle Liukkonen gå in och ha en framträdande roll under kommande säsonger?

Bollnäs har de senaste åren haft ett stort, väldigt rikskänt, problem. Målskyttet. Försvarsspelet har ofta varit bra, till och med strålande många gånger, men när det kommit till målskyttet har det varit trögt som sirap. Och det är oerhört enkelt att klandra forwardsspelarna för det faktumet, men alla vet ju samtidigt att de inte kan trolla fram bollar. Någon måste ju leverera det apelsinliknande nystanet. Och det är väl egentligen där skon har klämt. Man har inte fått fram de offensiva passningarna, helt enkelt. Aaltonen var lagets bäste framspelare under elitserien 2008/2009 med sina nio assists. Detta går att jämföra med vinnaren i frågan, and guess who? Jo, Hellmyrs. Han levererade 23 målgivande passningar. Edsbyn har ju haft ett klart bättre lag än Bollnäs under flera år nu, de har gjort fler mål och det är klart att Hellmyrs därför gjort närmare tre gångar så många assists som Ville. Innan jag fullständigt tappar tråd och sammanhang är ändå summan av kardemumman att bollarna måste komma bakifrån. Och med Hellmyrs, och även med Törnberg (som spelade fram till 18 pytsar), kommer Giffarnas anfallare att tilldelas fler passningar och därmed ytterligare möjligheter att göra mål.

-

Som jag skrev ovan finner jag dessa två värvningar som rätt igenom positiva. Tittar man i Red Farmers-forumet pratar vissa signaturer om den negativa påverken de båda P:na haft i omklädningsrummet borta i byn. Huruvida det handlar om ren och skär bitterhet över att de två lämnat moderklubben för lokalkonkurrenten, eller om det är genuin fakta, det låter jag vara osagt. Hur som helst tror jag inte att det kommer att uppstå några sprickor mellan P&P och de andra BGIF-spelarna, då jag fått uppfattningen att divalater och hierarki förkastas totalt av tränare Åström. Och nu kommer edsbysönerna till en annan klubb och måste anpassa sig efter normerna i Bollnäs. Det använder jag som ett argument EMOT att Hellmyrs och Törnberg kommer att sprida negativ spirit i omklädningsrummet.

En annan viktig sak som togs upp på presskonferensen under gårdagen var hur huvudaktörerna Sören Persson, Per och Pär dementerade uppgifterna om fantasisummor och proffsliv. Det är utmaningen som sporrar dessa två herrar. Utmaningen.


Det börjar bli sent och det är dags för mig att avrunda. Tänkte ge mig in på en spontan gissning på hur Giffarna formerar sin startelva med tillgång till ett helt skadefritt lag till nästa säsong.

Målvakt: David Borvall
Motivering: Supertalang som redan nu är en etablerad elitseriemålvakt.
Libero: Andreas Westh
Motivering: Världens bäste libero behöver inte presenteras ytterligare.
Högerback: Anders Spinnars
Motivering: Kliver ner från mittfältet och ersätter Hillukkala. Tar tillbaka högerbacksplatsen i landslaget?
Vänsterback: Johan Berglund
Motivering: Det brukar smälla på vänsterkanten och det lär det göra även nästa säsong.
Högerhalv: Per Hellmyrs
Motivering: Världens bäste ytterhalv behöver inte presenteras ytterligare.
Vänsterhalv: Markus Ståhl
Motivering: Sören har sagt att "inget flyttar på Ståhl under nästa säsong". Utvecklas till den lirare han har potential till?
Defensiv mittfältare: Juha Liukkonen
Motivering: Har spelat back och ytterhalv. Föredrar mittfältspositionen enligt uppgift. Tar det defensiva uppdraget där.
Offensiva mittfältare: Ville Aaltonen, Pär Törnberg
Motivering: Aaltonen står för tyngd och teknisk briljans. Törnberg bidrar med rejäl fart och fläkt.
Anfallare: Mikko Lukkarila
Motivering: Med en säsong i ryggen har han anpassat sig ordentligt och tar hem interna skytteligan?
Anfallare: Erik Olovsson
Motivering: För hans storlek och enorma räckvidd. Lär plocka ner många fina bollar från "Myran" under nästa säsong.

Reserver:
Henrik Rehnvall (målvakt)
Patrik Larsson (ytterhalv/mittfält)
Markus Wikman (ytterhalv/mittfält)
Jimmy Lindgren (anfall)

Patrik Larsson inte ordinarie, som ni ser. Det är vad jag tror. Eventuellt kan han få problem om Bollnäs satsar på fartfylld bandy. Larsson är ingen vindsnabb herre, utan har istället sina speciella egenskaper i teknik och speluppfattning. Möjligtvis att det kan hindra honom från en plats i startelvan.

Vad har ni för synpunkter, BGIF-supportrar (och även motståndarsupportrar)? Är jag helt ute och cyklar? Reflektera och debattera gärna om min spontana startelva och kring P&P på kommentar-sidan.


God natt, folket!

Tillbaka!

Tillbaka efter en underbar helg i England. Räkna med ett färskt bandyinlägg lite senare i kväll. Det har ju hänt en del saker, om man säger så!

Så, håll ögonen öppna under kvällen!

Silly Season - 6 maj 2009

Nu börjar det hända grejer i Bollnäs-lägret, åtminstone som det verkar. I dagens pappers-Ljusnan kan man läsa om att varken Antti Ekman (klart sedan tidigare) eller Peter Stock får förnyade kontrakt av Giffarna. I samma artikel nämner sportchef Sören Persson att "två riktigt duktiga bandyspelare fattas", men att det i nuläget är Ryssland som "ligger och stör". Rent spontant känns det som att det handlar om Hellmyrs och Törnberg, fastän vissa människor hävdar att dessa två absolut inte skulle vara aktuella för Bollnäs. Eftersom att Ekman och Stock båda huserat på ytterhalvsposterna behövs det utan tvekan ersättare. Nyförvärvet Liukkonen kan visserligen spela på positionen, men han uppges vilja hålla till på mittfältet. Sören har sedan tidigare sagt att ingen flyttar på Markus Ståhl, som även han spelat på ytterhalven. Det går alltså att lösa med honom och och en "motstridig" (missuppfatta mig rätt) Liukkonen, men då ser det rejält tunt ut på mitten. Det är ännu oklart med Fredrik Spinnars, som enligt rykten inte verkar gå mot ett nytt avtal, och då behövs ytterligare förstärkningar. Därför känns det plötsligt ganska rimligt att Hellmyrs fyller en ytterhalvsposition, medan Törnberg sprider fart och fläkt på mittfältet.

I pappers-Ljusnan frågar skribenten vidare om inte Sören spelar ett lite väl farligt spel, då dessa två "riktigt bra spelare" möjligen kan hamna någon annanstans. Han svarar då (inte ordagrant, kommer ej ihåg citatet) att om det eventuellt skulle spricka med dessa två, så är det dags att låta juniorerna ta steget upp i startelvan.

Hur som helst, det är absolut inte aktuellt att ropa hej ännu. Mycket kan fortfarande hända. Men för er som strider emot ovanstående argument, vilka spelare skulle det annars kunna vara? Det ryktas ju inte om något annat. Jo, en ryss har jag för mig. Kommer dock inte ihåg hans namn eller i vilken klubb han spelar. Känns ändå som en ganska lös spekulation. Ett argument om att det inte behöver ryktas om spelare innan de är klara, det vet jag inte om det håller. För även om det skulle vara tyst från Bollnäs håll, så kommer det ändå röster utifrån som sätter igång snack.

Det ska bli spännande att följa fortsättningen, helt klart. Läs en förkortad version av artikeln här.

Ber vidare om ursäkt för att texten ovan eventuellt kan vara osammanhängande. Det går undan i skrivandet när Champions League-kväll väntar.


I övrigt ryktas det om att Sirius-anfallaren Alexander Mayborn kan vara aktuell för Västerås. Tveksamt, tror jag, då Klas Nordström just förlängt sitt kontrakt hos de svenska mästarna. Och Mayborn, om han fortfarande skulle vara intressant, håller han så pass hög klass att han skulle gå in i startelvan? För jag antar att han inte skulle vara så sugen på att flytta till grönvita breddgrader för att fylla vattenflaskor och nöta bänk.

-

Andreas Lysell är klar för Vetlanda BK. Han spelade tidigare för Falu BS. Detta är en värvning jag inte rättvist kan bedöma, då jag inte är helt bekant med spelarämnet Lysell. Ska dock bli intressant att följa hans prestationer i smålandsklubben. Någon läsare som är insatt i hans spelstil, tro? Styrkor, svagheter?


Nu kan jag inte på rak arm säga när nästa uppdatering kommer. I kväll åker jag nämligen till Stockholm, för att på fredagen flyga till England. Det vankas nämligen Manchester-derby live på Old Trafford. Är åter på svensk mark på tisdag.

Har jag tillgång till dator lovar jag att leverera ett färskt inlägg!

På återhörande!

Silly Season - 4 maj 2009

Tillbaka efter en tids frånvaro. Beklagar detta! Faktum är dock att det knappt hänt något sedan förra inlägget. Vi försöker gräva fram det lilla som finns.


Börjar med en officiell övergång:

Denis Riabchevski, som tidigare spelade med Vetlanda, är nu officiellt klar för Villa-Lidköping. Till klubbens officiella hemsida nämner han att Villa spelar den form av bandy som han förespråkar, "ryskt fast med mer struktur". Riabchevski beskriver sig själv som en passningsskicklig lagspelare med bra skridskoåkning och ett behärskat skott.

Kommentar:
Helt klart en värvning med fiaskopotential, likväl som det kan sluta i vrålsuccé. Med två ynka poäng (1+1) på 22 matcher under förra säsongen känns han inte som en lirare i toppform, men i en ny omgivning kan han förhoppningsvis visa bandy-Sverige att han är en näst intill komplett bandyspelare.


Det har varit flera turer kring Timo Oksanen under de senaste månaderna. Ett antal klubbar har visat intresse för målvakten och detta har givetvis genererat i otaliga rykten. Nu är det dock officiellt att Finlands bästa målvakt (när han är kry, skall sägas) tar en ytterligare time-out från bandyn. I en intervju med Ljusnan berättar han att endast en läkarundersökning hindrade honom från att skriva på för Vänersborg. Det visade sig att den ihärdiga ljumsskadan inte alls var så bra som förväntat, och därför väljer alltså burväktare Oksanen att skjuta upp sin comeback.

Klokt av honom att inte förhasta sig i sin iver att vilja spela bandy igen. Jag håller alla mina tummar för att skadehelvetet snart ska ta slut för målvaktsprofilen med världens längsta (och bästa?) utkast. Jag hoppas också att han i slutändan blir kvar i Bollnäs GIF. Det skulle bara kännas skumt att se honom i en annan svensk lagdress.

Inget ska behöva flytta på vår blivande storkeeper Borvall och ingenting ska heller hindra Oksanen från att bli förstemålvakt igen. Därför är väl mina förhoppningar om att han ska stanna i klubben ganska orimliga. Men... Äsch, det är ingen idé att spekulera. Den som lever får se! Time will tell.


Esa Oksanen, lillebror till Timo (no shit!) verkar vara aktuell för Ljusdal ännu en gång. Han lämnade klubben efter säsongen 2006/2007 för att representera Giffarna. Sejouren i orangeblått blev dock kortvarig och han flyttade ner till Gripen/Trollhättan. Efter en säsong nere i södra Sverige verkar det alltså vara dags för LBK igen.


Avrundar här. Ska snart sätta mig i en bil ner till Stockholm för att se Metallica i Globen. Inte helt fel!

Meddelande

Det är ganska dött på ryktesfronten och så även i min blogg. Detta beror inte på lathet utan helt enkelt på grund av tidsbrist. Förhoppningsvis kan jag skriva lite senare i kväll. I ett fullspäckat schema går det eventuellt att hitta en lucka.

Stay tuned!

RSS 2.0