Silly Season - 31 mars 2009

Hinner dessvärre bara med några korta notiser i dag. Jobbet kallar, nämligen! Jag kör dem i punktform här och kommenterar dem vidare i nästa inlägg, som kan dyka upp i kväll eller lagom till morgondagen.


Per Hellmyrs, Edsbyn
. I forumet på RedFarmers.com skriver man om att Hellmyrs nu sagt upp sitt kontrakt med Edsbyn. Oklart är dock hur avtalet är skrivet, men det verkar vara något 1+1+1-liknande. Enligt bandysverige.se's Silly Season-sida kan nu också en ny proffsvända till Ryssland vara aktuell. Man nämner dock också att Bollnäs ska ha lagt fram ett seriöst erbjudande. Ett rykte i ryktet är att Hellmyrs, tillsammans med Giffarnas sportchef Sören Persson, ska ha setts på en restaurang i Bollnäs under helgen som var.

-

Patrik Larsson, Bollnäs. Veteranen har valt att förlänga kontraktet med Giffarna, detta enligt Ljusnan.se. Sportchef Persson berättar i intervjun om Larssons enorma besvikelse efter förra säsongen, och att det är ett av skälen till hans fortsättning. I artikeln står vidare att åtta spelare är klara för nästa säsong. Dessutom flyttas fem juniorer upp i a-truppen. Läs mer: http://helahalsingland.se/sport/bandy/1.921055

-

Jag kopierar ett inlägg direkt ur jimbobandy.nu's gästbok. Signaturen Killroy skriver följande:

"Hellmyrs till Ryssland vet jag inget om, däremot har Hellmyrs setts tillsammans med Bollnäs sportchet Sören Persson på en restaurang i Bollnäs nu i helgen. Edsbyn rycker i Aaltonen. Popa och Edlund är nära en övergång till Edsbyn sägs det."

-

Antti Ekman, Bollnäs. Enligt Sandvikens redaktion på SvenskaFans.com verkar landslagsfinnen väldigt nära en övergång, detta enligt deras lokaltidning nere i Gästrikland.


Håll till godo med detta så länge. Jag hinner tyvärr inte utveckla påståendena vidare just nu.
Men ni läsare kan väl diskutera i kommentarspalten? Hur troliga är övergångarna, hit och dit? Popa till Edsbyn, Aaltonen likaså? För att inte tala om Edlund? Och Hellmyrs vara eller icke-vara i Giffarna?

Avrundar med att upplysa om ett nytt besöksrekord. Det tidigare slaktades med över 40 unika besökare. 161 bandysjälar besöktebloggen under tisdagen. Kul!

På återhörande! Så fort jag får tid kommer nästa uppdatering. Om det blir i kväll eller i morgon, det låter jag vara osagt.

Silly Season - 29 mars 2009

Nu när vi gått in i sommartid känns det som att Silly Season kommer att starta på allvar. Nedan följer det hetaste från de senaste dagarna.


Johan Koch officiellt klar för Vänersborg.
I ett inlägg från tidigare nämnde jag att brobergarna Koch och Edling varit nere i Vänersborg över en weekend. Här i dagarna blev det också klart att åtminstone Koch spelar i den blåvita dressen till nästa säsong. Detta kan helt klart betraktas som det hetaste nyförvärvet av den hittills väldigt korta löjliga säsongen. Enligt svenskbandy.se var 25-åringen från Selånger den näst bäste poänggöraren hos söderhamnslaget under den gångna säsongen. Detta innebär givetvis att det är en stor lucka att fylla för ett Broberg med väldigt ansträngd ekonomi. Inte heller blev det lättare för klubben att rekrytera spelare efter "Bingolotto-skandalen", som media älskade att frossa i.

Kochs övergång till Vänersborg betyder att Broberg redan nu tappat tre spelare (utöver Johan: Bezobrazov som slutar, samt målvakten Olbert som i samråd med klubben lämnade Söderhamn). Än så länge råder det ingen kris i föreningen då ungdomssidan är riktigt bra. På sistone har också flera spelare i laget valt att förlänga sina kontrakt. Men räcker det att ersätta de båda utespelarna med egna produkter? För pengar verkar, som sagt, inte finnas för att eventuellt "storvärva". Har kanske Broberg ett mellanår att vänta? Kommentera!


Till ryktena.

Inte nog med att Koch nu valt att lämna Broberg... Nu ryktas det också om att Sandviken rycker i kapten Nygren, detta enligt brobergsredaktion på SvenskaFans.com. Nygrens kontrakt löper ut här i dagarna och hittills har han inte valt att förlänga, alltså.

Kommentar: Detta är givetvis något av en bomb för brobergssupportrarna. Att tappa Nygren skulle vara en enorm förlust för söderhamnsklubben och hans post är ännu svårare att ersätta än "Kochens". Sträckan Söderhamn-Sandviken innebär fina kommunikationer och Göransson Arena, Sveriges största multiarena, är garanterat något som lockar. Önskar Nygren att spela kvar i Broberg bör han skriva på ett nytt kontrakt ganska snart, dels för att stilla alla hårdbultande söderhamnshjärtan och dels för att det skulle göra det lättare för klubben att locka till sig eventuella nyförvärv (om pengar nu skulle finnas).

Efter att Vänersborg de senaste dagarna "lugnat ned sig något" är det Sandviken som tagit täten rejält under Silly Season, om man ser till alla spekulationer hit och dit. För att sammanfatta deras eventuella förvärv lite kort:
- Christoffer Edlund, skyttekungen från Vetlanda.
- Bollnäs GIF:s Antti Ekman, ytterhalv som skulle vara en av landets främsta på positionen om han bara hade lite mer självförtroende och vågade "köra på" lite oftare. Personligen hoppas jag givetvis att han stannar i Giffarna.
- Robin Sundin, skridskofantomen från Hammarby.
- Jonas Nygren, brobergskaptenen med stark skridskoåkning och ett jäkla skott.

Utöver dessa lirare finns det ytterligare ett par namn. Det är rejäla förvärv man är ute efter!

-

Robin Sundin, ja. Skrev ju i förra inlägget att han väljer mellan "Hammarby, Villa och en klubb till". Signaturen "Matte" kommenterade och gissade på att den andra klubben var Sandviken, och detta visade ju sig vara helt korrekt. I nuläget verkar det dock som att örebrosonen blir Hammarby trogen. Dock är ingenting klart och en spännande fortsättning är att vänta.

-

Snacket om Daniel Berlin är till ända och enligt Jimmys bandysida är hans planer att fullfölja det sista året på kontraktet med Sandviken. Tidigare har det pratats om moderklubben Sirius för denne spelskicklige ytterhalv/mittfältare. Detta kan alltså betraktas som inaktuellt numera.


Här sätter jag punkt för i kväll. I eget tycke kan inlägget verka något osammanhängande, men ha överseende. Har hoppat mycket fram och tillbaka och korrigerat åt alla håll, så... Ni hajar hur det ligger till i alla fall. Det är huvudsaken.

Ska göra mitt yttersta för att uppdatera så regelbundet som möjligt nu när jag går in i en intensiv arbetsperiod. Håll er uppdaterade, det kan faktiskt vara så att ett nytt inlägg dyker upp redan i morgon!

På återhörande, people!

Silly Season - 27 mars 2009

God kväll! Ledsen att jag varit oaktiv de senaste dagarna. Orsaken till de uteblivna inläggen stavas arbete. Nu är det helg, dock. Och nedan följer de hetaste ryktena just nu.


För att, i vanlig ordning, inleda med ett rykte förknippat med Bollnäs.

I dagens Ljusnan (27/3) är en intervju med Timo Oksanen publicerad. Han uppger själv att han har haft kontakt med Vänersborg ett antal gånger. Även andra klubbar är intresserade av det finska målvaktslejonet, däribland Bollnäs. Giffarna har i nuläget två målvakter i David Borvall (supertalang som redan är etablerad elitseriemålvakt) och Henrik Rehnvall (trogen andrekeeper med rejält bollnäshjärta). Oksanen kommer dock att prata vidare med klubben. Vill ni läsa mer? http://helahalsingland.se/sport/bandy/1.901754. Vidare pratas det också om Hammarby. Rykten säger att stockholmsklubben jagar Andreas Bergwall, men om man går bet där är det alltså Oksanen man siktar in sig på.

Kommentar: Oksanen lämnade Bollnäs efter säsongen 2006/2007, då i toppform. Hur äventyret borta i öst var är jag inte särskilt medveten om, klart är dock att han återvände till Sverige efter problem med ljumskarna. Nu står han utan kontrakt, men med flera erbjudanden från klubbar runt om i vårt gurkformade land. Timo säger i intervjun att han är frisk och enormt spelsugen. Visar det sig att han är hundraprocentigt fit for fight och blir kontrakterad skulle det absolut kunna vara en av årets bästa värvningar. Å andra sidan, skulle ett ytterligare bakslag komma är det givetvis väldigt tungt för först och främst Timo, men även för klubben han spelar i. Vidare resonemang: En fulltränad Oksanen är tveklöst Finlands bäste målvakt, tillhör också det absoluta toppskicket bland världens burväktare. Besitter ett utkast utan dess like. Efter rysslandsäventyret, där pengarna är bra mycket större än i svensk bandy, lär han inte återvända och spela gratis. Blir förmodligen ganska högavlönad var han än hamnar, toppmålvakt som han är. Om han flyttar från Bollnäs, finns det ett passande yrke åt honom på den nya orten, trots de tråkiga tiderna som faktiskt råder i dag? Eller har klubben råd att satsa stort och gå in med ett "proffskontrakt" som gör att han, mer eller mindre, kan leva på bandyn (knappast troligt)? Eller har han själv råd och kan leva på ett vanligt "Svensson-kontrakt" efter sejouren i Ryssland? Frågorna är många. Det är mycket som ska stämma för den finske keepern. Som sagt, håller den förbaskade ljumsken för honom skulle det vara en sensationell värvning för, ja, den klubb det nu blir. Funkar det inte blir det tyvärr ett enormt bakslag för Timo och det lag han representerar. Ur ett bollnäsperspektiv, vad talar för och emot ett kontrakt här? För: Bollnäs är hans svenska "hemstad". Familjen har han här och det är dags för skola osv för barnen. Vill avsluta karriären här? Emot: Tre målvakter. En supertalang, en finsk landslagsmålvakt och en hungrig tredjekeeper. Skulle Timo ta tillbaka förstaplatsen är det en missräkning för Borvall, som är för bra för att vara nummer två samt att klubben absolut inte vill tappa honom i så unga år. Timo är tillbaka efter skada och vill givetvis vara nummer ett. Detta medför ett dilemma, helt klart. Sedan är det givetvis bra med tuff konkurrens, men det är två väldigt tunga namn i en och samma förening.

Hur som helst! Jag önskar Timo all lycka både med det sportsliga och med de, förhoppningsvis, hela ljumskarna. Det ska bli spännande att följa utvecklingen.

-

Notis: Vänersborg var intresserat av både jättetalangen Janne Rintala från Kalix och Henrik Larsson från Villa. Båda dessa har nu skrivit på nya kontrakt för sina respektiva klubbar.

-

Enligt VSK-redaktionen på SvenskaFans.com har de nyblivna svenska mästarna nu tagit kontakt med Patrik Nilsson, för tillfället i Raketa Kazan.

Kommentar: Som skribenten själv skriver: "Man vet inte riktigt vad man ska tro om detta rykte". Huruvida det är sant eller inte är oklart. Något som däremot är uppenbart är att det skulle vara en sanslös värvning. Mannen med det överlägsna målrekordet, mannen som hittar rätt från alla vinklar, mannen som skapar målchans på ett avslag. Och som dessutom är nästintill omöjlig att stoppa med tyngden kombinerat med skridskoåkningen. Ett spontant scenario i skrivandets stund: Nilsson återvänder inte till Sandviken, då stålmännen redan värvat Edlund framför näsan på Edsbyn. VSK och EIF går en batalj och slåss om Nilsson, som till slut väljer mesta mästarna för att:
1... försöka inleda en ny guld-era hos dem.
2... Edsbyn tappat flera profiler, t.ex Hellmyrs till Bollnäs, Kuben tvingas lägga av pga knäskadan (INTE ett önsketänkande, för de som väljer att tro något sådant) och Mickelsson till Sirius.

Ja, det där kan ni väl ta med en nypa salt? Det var, som sagt, väldigt spontant och inte heller så genomtänkt.

-

Jimmys bandysida skriver att Robin Sundin, 25, från Bajen är "aktuell för Villa Lidköping, men att Hammarby samt en klubb till fortfarande är med i bilden".

Kommentar:
Villa Lidköping var den gångna säsongens absoluta besvikelse, och trots ett redan namnkunnigt lag verkar man behöva förstärka ytterligare. Sundin är en riktigt duktig skridskoåkare som är placerad på mittfältet i Hammarby. Det intressanta i ryktet är nu, innan någonting blir klart, "den andra klubben"... Vilken kan det vara? Någonting som ni läsare hört om?

-

Notis: Den unge och talangfulle anfallaren Jonas Engström, 18, har förlängt med Broberg, precis som ytterhalven/mittfältaren Erik Jonsson. Laget fortsätter alltså att rusta upp inför framtiden! Samtidigt som vissa påstår att Daniel "Popa" Jonsson är klar för Edsbyn...



Jag tror att jag nöjer mig här för i kväll. Innan jag avrundar tänkte jag upplysa om ett ytterligare besöksrekord, 130 unika läsare hade inlägget från den 24:e! Jag tycker att det är jättetrevligt, verkligen. Tack också för alla ni som kommenterar och uppskattar detta "ändamål". Också väldigt kul med de reflekterande tankarna som flödar på kommentarsidan.

Trevlig helg!

Silly Season - 24 mars 2009

God afton, readers! Gårdagen bjöd på nytt personligt bloggrekord, då 120 unika besökare läste mina bandyrader. Kul! Det sporrar mig till att uppdatera sidan regelbundet och att försöka ha en så hög nivå på innehållet som möjligt.


Besökte tidigare under dagen Bollnäs GIF:s officiella hemsida www.giffarna.se. Där fann jag en annons om den nya affärskedjan Karlsson som etablerat sig i staden. Vid invigningen på torsdag ska det hållas ett bandyjippo där, varpå två a-lagsspelare från Giffarna kommer att delta. Vad det vidare går ut på kan ni läsa på hemsidan, men det intressanta i annonsen är att ett visst antal procent från Karlssons premiärkassa kommer att skänkas till arbetet med den nya bandyhallen. Rimligtvis borde väl då detta betyda att byggandet av inomhusarenan är väldigt nära? Någon bollnäsbo som är mer insatt i frågan? Posta gärna en kommentar om läget i så fall!



Aftonbladet.se uppger i dag att Hammarby jagar Västerås guldtränare Jonas Holgersson. Huvudpersonen själv funderar över saken och säger att han ska lämna ett besked inom de närmaste dagarna. Att träna en annan klubb är inte aktuellt för Holgersson. Läs mer: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/bandy/article4720193.ab

Kommentar: Trots att ryktet handlar om Holgersson är detta vad som dyker upp i mitt huvud: Stefan "Lillis" Jonsson har gjort sitt som tränare i Hammarby. Redan under säsongen deklarerade han att det förmodligen var hans sista säsong i stockholmsklubben. Pendlandet mellan Västerås och Stockholm flera gånger i veckan var ingenting han njöt över. Sedan backade han något, blev lite osäker på hur han egentligen ville ha det. Till slut bestämde han sig dock för att sluta som tränare för Bajen och sade i direktsänd tv att han nu skulle skaffa sig ett riktigt jobb. MEN! Här kanske det dyker upp en närmast idealisk möjlighet för honom? Nu när Holgersson alltså kan vara på gång till Hammarby, behövs det givetvis en ersättare i Västerås. Ska vi sätta en slant på att det blir "Lillis", om Holgersson nu lämnar de nyblivna svenska mästarna? Om VSK skulle erbjuda honom detta tränarjobb tror jag garanterat att han skulle ta sig en rejäl funderare. Vi får se hur det blir med "Lillis" och det så kallade riktiga arbetet! Jag tror att det kan få vänta...

-

Ytterligare ett rykte cirkulerar där nere i Vänern-trakterna. Vänersborgsredaktionen på SvenskaFans skriver att målvakten Peter Johansson slutar med bandyn. I och med detta har man bara en burväktare i klubben, och det ryktas nu om att Örebro SK:s David Movitz, 22, är uppvaktad av västgötarna. Vänersborg är Movitz moderklubb.

Kommentar: När ett erbjudande från den elitseriespelande moderklubben är på tapeten tror jag inte att man som målvakt i ett numera allsvenskt lag är helt ointresserad. I hemstaden väntar en ny bandyhall samt en storsatsande klubb. Om inte Vänersborg ser sig om efter andra alternativ känns denna värvning ganska solklar. But it ain't over 'til the fat lady sings. Om Movitz till exempel studerar i Örebro är saken givetvis en helt annan.

-

Ja, det var inte så mycket mer att rapportera i kväll! Uppkommer det mycket intressanta rykten i morgon levererar jag ett inlägg på kvällskvisten. Om inte så kommer ett nytt på torsdag!

Silly Season - 22 mars 2009

God kväll. På grund av arbete har jag under de senaste dagarna inte haft möjlighet att skriva. Vi kör i kväll istället!

Till att börja med: Finalen i går! En väldigt spännande match från första till sista sekund. Edsbyns sjätte raka guld uteblev, och 100-årsjubileumet blev inte riktigt vad man hoppats på. Matchens lirare var utan tvivel VSK:s unge Tobias Holmberg, som stod för inte mindre än fem poäng (1+4). I sin första SM-final på seniornivå. Helt okej, va?

Medan västeråsspelarna firade SM-triumfen var en fem år lång epok till ända. Edsbyn kan inte längre titulera sig "landets bästa lag". En förlust i bandyfinalen är inget man behöver skämmas för. När man fått lite avstånd från nederlaget kan man istället känna sig stolta över vad man åstadkommit under de senaste sex säsongerna. Men... Vad händer nu, egentligen? Det är inte bara att börja om på en ny era... Spelare i klubben ser sig om efter nya utmaningar? "Kuben" Olsson, har han motivation att på nytt försöka leda laget in i en ny "guldålder"? Ola Johansson, mannen som fått maskineriet att cyniskt köra över bandy-Sverige, hur blir det med honom? Frågorna är många och svåra att besvara. Garanterat är dock att vi har några väldigt spännande månader framför oss. Att följa utvecklingen som edsbybo kan förmodligen komma att vara hemskt, särskilt med alla rykten som florerar i bandysamhället Hälsingland.

Grattis, Västerås, till ert 18:e SM-tecken!
Grattis, Edsbyn, till en makalös prestation under de senaste åren!



Dags för lite rykten, då? Det är lika bra att starta med spekuleringarna Chris Härenstam hävde ur sig i direktsändning i går.

Bollnäs + Hellmyrs = Sant? Härenstam frågade kollegan Johansson, som snabbt avvärjde frågan utan att driva den vidare. Ryktena bara flyger omkring här i staden Bollnäs, och även från edsbyhåll har man hört dystra röster "om att två spelare är klara för rivalerna". Den andre skall, enligt ryktena (såklart) vara Pär Törnberg. I kontraktsväg skall det tydligen finnas "hål" för att möjliggöra eventuella flyttar.

Kommentar: Precis som förra året är dessa spekulationer återigen på tapeten. Och vad finns egentligen att säga? Stämmer påståendena är det givetvis ett rejält uppsving för Bollnäs som bandyklubb. Inte bara rent sportsligt, det skulle garanterat också höja intresset till en ytterligare nivå. En världsartist och en stark skridskoåkare med djävulsk inställning på pluslistan skulle givetvis smaka! Och vänder vi på det, att de väljer fortsatt spel i Edsbyn, är det inte direkt någon jättesensation. Eller om vi lägger in en ytterligare infallsvinkel... Finns fler intressanta klubbar inblandade?

-

Ett till Bollnäs-rykte. Eller, rykte är väl kanske fel att kalla det. Haparanda-Tornio satsar på att värva hemvändare inför kommande säsong. Man finner det svårt att värva från lag i södra Sverige, vilket är kloka tankar. Man ligger ju inte jättebra till rent geografiskt. Peter Stock är en jagad man? Läs mer: http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=4699257

Kommentar: Ja, varför inte? Stocken börjar bli till åren och redan inför förra säsongen har jag för mig att det ryktades om en eventuell flytt. Kanske är det nu aktuellt för honom att vända hemåt? Sporrande att försöka hjälpa moderklubben att etablera sig i elitserien? Är dock lite osäker på hur han är kontrakterad.

-

Kring Broberg cirkulerar det också så här under Silly Season. Den 37-årige mittfältaren Sergej Bezobrazov har nyligen meddelat att han slutar med bandyn. Ted Bergström, som lämnade Broberg för spel i Motala inför förra säsongen, är åter aktuell för klubben. Östgötarna åkte som bekant ur högsta serien i år. Den finske målvakten Harri Olbert har tillsammans med ledningen kommit överens om att lämna Broberg. Detta är gjort i samförstånd och därmed inga hard feelings.

Kommentar: När det gäller Bezobrazov tappar klubben en "profil" som totalt gjort sju säsonger i den gulsvarta tröjan. Första sejouren hade han mellan 99/00-01/02. Därefter tog han sitt pick och pack och for upp till Kalix, där han också gjorde tre säsonger, för att sedan återigen anlända till Broberg inför 05/06. Nu lägger han alltså skridskorna på hyllan, och oddsen är väl inte skyhöga på att man ersätter honom med en spelare från de egna leden. Att det pratas om Ted Bergström som hemvändare är heller inga konstigheter egentligen, nu när Motala lämnat finrummet. I Söderhamn har han ju familj och gamla polare, så det sociala är givetvis spikat. Han spelar i Broberg till nästa säsong, det kan jag nästan svära min själ på. Harri Olbert lämnar klubben efter två säsonger. Om jag inte missminner mig var han strålande under stora delar av 2007/2008. Tuffare blev det inför förra säsongen då Dennis Wasberg återvände till moderklubben efter två vintrar hos Sirius. Det är också därför Olbert och Broberg bryter kontraktet, då klubben anser sig ha en klart kompetent målvakt i Wasberg. Detta enligt Söderhamnskuriren. Lockar man hem talangen Krystian Larsson från Boltic/Göta, för att fightas med Dennis om förstaplatsen?

-

Vänersborg är lite av bandyns Chelsea för närvarande, åtminstone om man ser till alla rykten som flödar. Sedan några dagar tillbaka ryktas det om att Mikael Olsson från Falu BS är klar, man har haft brobergsspelarna Koch och Edling på besök, Knutsson uppges vara intresserad, Henrik Larsson från Villa (What the... Fotboll, innebandy... och nu bandy? He!) uppvaktas. Nu sägs det också att man uppvaktar Andreas Lysell, Olssons lagpolare i Falu BS. Tilläggas skall också att man redan värvat Pekka Rintala från Kungälv. Silly Season är bara några dagar gammal och klubben har redan ett nyförvärv och minst sex andra bollar i luften. Det går undan! (Uppgifterna hittade hos Vänersborgs redaktion på SvenskaFans.com)

-

Ja, det får räcka för i kväll. Lämna gärna kommentarer om SM-finalen... Vann rätt lag? Vad betyder detta för svensk bandy? Hur ser framtiden ut för Edsbyn, och VSK för den delen? Kommentera gärna Silly Seasons hittills hetaste rykte "Hellmyrs till Bollnäs" också!

På återhörande!

Silly Season - 19 mars 2009

De senaste dagarna har det varit varit mycket skriverier om huruvida Johan Kock, mittfältare (även spelat anfallare i år), och Joel Edling, ytterhalv, blir kvar i Broberg eller inte. Båda spelarna har, enligt bekräftade uppgifter, medgivit besök hos IFK Vänersborg, och var de två spelar till kommande säsong är alltså högst oklart. Arena Vänersborg som lockar?

Kommentar: Sedan Johan Koch lämnade Selånger SK för spel i Broberg har han varit en klart framträdande spelare i laget, där han levererat en hel del i mål- och assistväg (19+4). Skulle söderhamnsklubben nu tappa den blivande 25-åringen, som hittills spelat två säsonger hos de gulsvarta hälsingarna, är det helt klart en stor lucka att täppa till. Att ersätta den skridskoskicklige "Kochen" känns inte helt. Dels för att det inte kryllar av etablerade, ej kontrakterade spelare ute i bandy-Sverige (eller världen, för den som vill), dels med tanke på klubbens ekonomiska situation. Man får heller inga (större) pengar för honom, då hans avtal löpt ut och han därmed är fri att kontrakteras av annan klubb. Om Broberg nu tappar Kock tror jag att det blir en junior som får kliva fram ordentligt. Adam Gilljam? Joel Edling är även han en skridskostark spelare med utgånget avtal. Trots en skadefylld säsong mäktade han med fyra mål + nio assists. Med detta facit har alltså Vänersborg blivit intresserat av edsbysonen. Om nu Edling också skulle lämna klubben, fylls då även den luckan av en egen produkt i det framtidssatsande Brobergs IF?

-

Vänersborg verkar för övrigt storsatsa ordentligt. Det pratas ju även om Misja Pasjkin, samt att uppgifter säger att Falu BS Mikael Olsson, ytterhalv/mittfältare, är helt klar för klubben.

-

Christoffer Edlund aktuell för de regerande svenska mästarna? Jimmys bandysida har sedan några dagar rapporterat om Sandvikens intresse för målkungen. Nu har Stefan Karlsson, sportchef i Edsbyn, gått ut och sagt till Sportbladet att man under ett antal år varit "sugna" på den unge smålänningen.

Kommentar: Självklart är den rödblåa maskinen ute efter årets skyttekung (delad 1:a, tillsammans med Magnus Muhrén). De vill ständigt förstärka sitt superbygge och man har nu alltså siktet inställt på Edlund. Skulle man lyckas ro denna värvning i land råder det inga som helst tvivel om att det är en ersättare för Christian Mickelsson, som öppet flirtat med IK Sirius under en tid. Alla nöjda och glada, då? Knappast. Vetlanda hoppar nog inte av lycka i och med denna nyhet. Till Sportbladet nämner Edlund om hur mycket han drömmer om ett SM-guld. Smålandsklubben har en bit kvar till den nivån och därför känns ryktet om Edsbyn ganska hett. Andra alternativ för målskytten är att stanna i moderklubben, eller att ta det stora steget att flytta till Ryssland. Det finns klubbar borta i öst som är intresserade, enligt Sportbladet. Dock tror jag inte att Edlund reflekterar över en utlandsflytt redan vid 22 års ålder, det skulle nog kunna vara hämmande för hans utveckling. Kanske inte palla trycket, pressen, inte lyckas med att ta en plats, förpassas till frysboxen... Det är tufft där borta. Den chansen kommer garanterat att dyka upp för honom senare under karriären.

Det ska bli en intressant resa att följa Edlunds beslut. Han beskriver läget som smickrande och att det bara snurrar i hans huvud för tillfället, men att han inom en snar framtid kommer att befinna sig var han spelar säsongen 09/10. Läs mer: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/bandy/article4683925.ab

-

Kort avslutningsnotis:
Palle Rönnqvist åter aktuell för elitseriebandy? Haparanda-Tornio uppges vara intresserat av den hårdskjutande norrlänningen som i nuläget huserar i Kalix bandy. Palle, som fullständigt öst in mål i allsvenskan, säger själv till Norrbottens-Kuriren att han först och främst måste bestämma sig för att fortsätta med bandyn, innan han tar ställning till H-T's eventuella erbjudande. Det vore klart intressant att följa denne målkung under en ny elitseriesejour!

-

Jag sätter punkt för i kväll. Skickar återigen ett tack till Jimmys bandysida!

På återhörande, läsare!

Silly Season - 17 mars 2009

Under tiden den femte och avgörande semifinalen rusar fram, passar det väl alldeles utmärkt att kläcka ur sig ett nytt inlägg.

-

I Bollnäs fortsätter det ryktas om Edsbyns trollgubbe Hellmyrs. Inför säsongen 08/09 var han ytterst nära att skriva på för Giffarna, på en skala 1-10 berättade han själv - till lokaltidningen Ljusnan - att han var så nära som 8.5 på att underteckna kontraktet som erbjöds.

Kommentar: Under Silly Season pratas det alltid om potentiella storvärvningar till Bollnäs GIF. Det har varit Svesjnikov, Obuchov, Maximov (visst, hans klubbor kom ju...) och nu då Hellmyrs. Med edsbysonen känns det dock mer troligt, med tanke på hur nära det var inför gångna säsongen. Ett resonemang: Edsbyn har stora möjligheter att vinna sitt sjätte raka SM-guld. Gör man det på Studenternas på lördag sker det också vid klubbens 100-årsjubileum. Just att vinna SM-guld då man firar 100 år är något man satsat på länge. Om vi nu säger att de tar hem pokalen på lördag: Hur motiverar man spelarna att fortsätta vinna efter detta? Visst, man kan sträva efter att nå upp till Boltics guldskörd på 80-talet, eller påbörja jakten på mesta mästarna Västerås. Men söker man kanske istället nya utmaningar? Med tanke på hur nära det var att Hellmyrs valde Bollnäs-tröjan förra året, finner jag det lite troligt att det eventuellt skulle kunna bli den till nästa säsong. Om nu erbjudandet står kvar, det som han var så oerhört intresserad av, kan han då motstå det? Det är givetvis andra faktorer (t.ex. det sociala) som spelar in också, men som sagt... 8.5 av 10 är ganska starkt. Vad tror ni, läsare? Edsbyn, Bollnäs eller annan klubb? Ryssland?

-

Finsk anfallstalang till Ljusdal? Finska tidningen Kaleva uppger att den landslagsmeriterade 20-åringen Markus Kumpuoja uppvaktas av den allsvenska hälsingeklubben. Detta tar Jimmy upp på sin bandysida. Kumpuoja funderar över en eventuell flytt, men är inte säker på att han är mogen för en Sverige-flytt ännu. Tidningen tror vidare att elitserieklubbar kan komma att bli intresserade längre fram...

Kommentar: 20 år, finsk landslagsspelare, tar eventuellt klivet att flytta till Sverige, väljer... Ljusdals BK? Nja, jag vet inte riktigt. Kommer erbjudanden från elitserieklubbar känns dessa förmodligen mer aktuellt för Kumpuoja, grundat på den enkla anledningen att lagen är bättre. Om han nu tvivlar på att han är mogen nog för en permanent, svensk flytt... Varför inte elitseriens nykomling Haparanda-Tornio? Även om det inte är pendlingsavstånd från Uleåborg har han väldigt nära till hemlandet.

-

Dagens Nyheter rapporterade för några dagar sedan att Hammarby Bandy fryser samtliga löner och att avtalen därmed är uppsagda. I går dementerade vd:n Robert Carenfeldt dessa uppgifter till hemsidan svenskbandy.se, och hävdade istället att föreningen endast bantat utbetalningarna till spelarna.

Kommentar: Oavsett hur det nu ser ut med kontrakten hos Hammarby Bandy råder det inga tvivel om att det stormar kring klubben. Vad kostade det egentligen föreningen att plocka hem alla rysslandsproffs? Även om det var sponsorer och privata initiativ som mestadels (?) finansierade värvningarna lär det inte ha varit helt gratis för Bajen som klubb. Att man nu skär ner på löner osv lär innebära att det klarar elitlicensen. Skulle det vara så att de inte gör det, då skulle det vara väldigt förödande eftersom ett stockholmslag är klart nödvändigt för bandysporten!

-

VSK - SAIK, 4-3 med drygt fem minuter kvar. Spelar förmodligen ingen roll vilka som ställs mot den rödblåa maskinen. Personligen är jag ganska säker på att Edsbyn lyckas med bedriften sex raka SM-guld. Förstår inte vem, vad eller vilka som har möjlighet att stoppa dem...

Silly Season - 15 mars 2009

Yes, då kör vi på med dagens påståenden. Jag tackar Jimmy för en fantastisk ryktessida. Vore det inte för den skulle min blogg endast behandla Silly-cirkusen kring Bollnäs GIF, och det skulle väl vara lite tråkigt för bandykännarna med andra favoritlag. Hur som helst, det är inte sådant här dravel ni vill läsa. Till ryktena!

Det "stormar" kring Sirius i ryktesväg. Klubben sägs jaga Sandvikens Daniel Berlin, med uppsalalaget som moderklubb, Misja Pasjkin från nedflyttade Gripen samt Edsbyns Christian Mickelsson.

Kommentar: Sensationslaget verkar vara rejält benäget att förstärka ytterligare. Eventuellt två anfallare, alltså... I en klubb som redan har det hyfsat brett på forwardsfronten (tre renodlade, Sundin mittfält/anfall). Det är heller inga dåliga spjutspetsar det pratas om. Skapar oro i ett lag med oerhörd moral? Det är inte särskilt troligt, men skulle båda dessa bli klara för "blåställen" är det garanterat på någon annans bekostnad. Att sitta på fem renodlade forwards låter väl inte helt aktuellt. Eventuella omskolningar i så fall? Tror dock inte att Edsyn släpper Mickelsson, med tanke på hans prestation i år. Såvida inte huvudpersonen självmant väljer att lämna. Att det pratas om Pasjkin känns troligt, när denne inte vill spela allsvenskt.

...och för att ha fortsatt fokus på den lille kazaken. Även Vänersborg och Kungälv uppvaktar honom.

Kommentar: Som boende i Trollhättan är dessa två klubbar geografiskt bättre för Pasjkin. Trollhättan - Vänersborg = En mil. Trollhättan - Kungälv = Sex mil. Det gör ju också möjligheterna väldigt stora att han hamnar i någon av de klubbarna till nästa säsong. Men ändå, att flytta till Uppsala och spela med "det nya topplaget" är säkert motiverande!


I övrigt har det inte hänt så mycket sedan senaste inlägget. Håll ögonen öppna för en uppdatering, eventuellt sker en sådan senare i kväll. Värt att nämna innan jag avslutar är givetvis Edsbyns avancemang till sjätte raka SM-finalen. Den rödblå maskinen bara kör över bandy-Sverige och när ska ett lag kunna sätta stopp för dem? I lokaltidningen Ljusnan hade en bandyentusiast skickat in en insändare att det i år skulle vara slut på Edsbyns framgångar, bland annat på grund av mättnad. Aldrig, hävdar jag själv. Det verkar finns en sådan fruktansvärd vilja att bara bli bättre i den där klubben. Någon gång tar det dock stopp, för varje vinst kommer de närmare en förlust... Men den torsken kommer inte i år, det tror jag inte. Om en timme är det dags för Sandviken - Västerås. Bortavinst och det är lirarna från gurkstaden som utmanar Edsbyn på Studenternas den 21 mars.

På återhörande!

Silly Season - 13 mars 2009

God kväll. På grund av arbete kunde jag ej uppdatera i går. Här kommer dock ett axplock av dagens och gårdagens bandyrykten.

I Bollnäs pratas det ånyo om en eventuell multiarena. Denna gång känns det som att det faktiskt kan bli aktuellt. Lokaltidningen Ljusnan skriver att kommunen har köpt marken vid det gamla SJ-området, av förvaltningsföretaget Bollbro, och bara det är ett klart avancemang i satsningen. Vidare skriver Ljusnan att Vänersborgs bandyhall, vilken är under uppbyggnad, är en eventuell mall att gå efter. Detta innebär en kostnad kring cirka 140 miljoner. Det finns optimistiska förhoppningar om att annandagsderbyt 2010, det klassiska mötet mellan Bollnäs - Edsbyn, ska vara den nya multiarenans inledningsmatch. Värt att nämna är också att kommunen i nuläget inte kommer att bidra i finansieringsväg, utan byggprojektet handlar om privata initiativ.

Kommentar: Finns egentligen inte mycket att säga. Detta är givetvis goda nyheter för bandyn i Bollnäs. Ska man i framtiden haka på de andra elitserielagen är en hall ett måste. Förhoppningsvis kan klubben inom en relativt snar framtid tillhöra "inomhusklubben". Det är dock mycket som återstår och jag kan tänka mig att vägen fram till en multiarena inte är helt enkel. Läs mer på: http://www.ljusnan.se/article.jsp?article=21656&category=6&maincategory=1

Att klubbar runt om i landet jagar supermålskytten Tomas Knutsson, Örebro, är knappast något att nytt. Enligt Jimmys bandysida har han uttalat sig om att ett eventuellt klubbyte endast är aktuellt om laget i fråga är av yppersta klass.

Kommentar: Knutsson stod denna säsong för 40 av lagets 87 mål. I runda svängar är det 46% av den åstadkomna målskörden och detta är givetvis ett otroligt facit. Det skulle vara intressant att följa honom i en av landets toppklubbar. Skulle han leverera, tro? Jämförelse: Inför säsongen 07/08 värvades anfallaren Klas Nordström från Västanfors, där han öste in mål, till Västerås. Killen gör ganska mycket mål i dagens VSK, men har även fått utstå lite kritik för att vara aningen okylig i målsituationer. Hur skulle en sådan räv som Knutsson klara av att producera i ett större lag? Vad tror ni?

Sandviken uppges jaga Vetlandas Christoffer Edlund, som mål- och poängmässigt i år stod för en riktigt fin säsong. Samtidigt ryktas det om... just det, Knutsson... till smålandsklubben.

Kommentar: Vetlanda och Broberg är klubbar som går mot lysande framtider. I första inlägget trodde jag bestämt att ryktet kring Daniel Jonsson bara var taget ur luften, då han är en viktig kugge i det framtida lagbygget. Likadant tror jag att fallet är här. Väldigt tveksamt om Vetlanda släpper sin guldklimp. I serien levererade han starkt i mål- och poängväg, men i slutspelet tog det tvärstopp, antagligen på grund av något bristande rutin. Detta kommer med tiden och jag tror att han är Vetlanda trogen i åtminstone några säsonger framöver. Det andra ryktet, Knutsson till Vetlanda, uppfattar jag i nuläget inte heller som särskilt troligt. Småläningarna är ännu inte ett lag i den absoluta toppen och det är där målmaskinen från Örebro vill vara, om det inte blir en fortsättning i moderklubben. Men visst, skulle Vetlanda mot förmodan släppa Edlund... Någon ersättare måste de ju ha. Detta gör ju inte Vetlanda till en bättre klubb, men det kanske kommer ett erbjudande värt att tänka på för mr Knutsson.

Dagen innan den fjärde semifinalen mellan Sirius - Edsbyn släpper Christian Mickelsson något av en bomb. Kontraket med de regerande svenska mästarna går ut efter säsongen och han "vill inte säga för mycket nu under slutspelet, men att han trivdes väldigt bra i Sirius". Läs mer: http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=4-AV_ID=879985,00.html

Kommentar: Det känns ganska klumpigt att uttala sig så här inför en så viktig match, det måste jag ge honom. Tror dock inte att det börjar tokstorma runt Edsbyn i och med detta. Skulle denne målskytt välja Sirius inför nästa säsong, ja, då blir de såklart ännu starkare. Redan nu har man fem forwards tillgängliga, och skulle Mickelsson flytta till Uppsala får nog åtminstone en forward lämna klubben.

Fler rykten kring Bollnäs GIF. Antti Ekman och Ville Aaltonen uppvaktas av Sandviken samtidigt som allsvenska Ljusdal rycker i talangen Marcus Wikman.

Kommentar: Ekman besitter enorm potential och att förlora honom till stålmännen är inget jag personligen önskar. Även fastän han inte riktigt kommit till sin rätt i år kan han, med rätt tränare och pushning, utvecklas till en riktig klasspelare. Det händer tyvärr inte så ofta, men när han får boll och trampar i gång till 100%, då finns det inte många som stoppar honom. Förhoppningsvis, om Ekman blir kvar, kan huvudtränare Åström ge honom det rätta självförtroende att utnyttja sin skridskostyrka. Aaltonen, ja. I år inte alls lika dominerande som säsongen innan flytten till Ryssland. Den är visserligen svår att toppa, men lite högre förväntningar hade man på finske stjärnan. Kom dock i gång rejält kring sista halvan av säsongen. Har tidigare sagt att det endast är Bollnäs som gäller i svensk bandy. Kör på det, Ville! Wikman fick inte så mycket speltid under 2008/2009 och därför sägs nu Ljusdal vara intresserade. Skulle en eventuell övergång ske är det mest tänkbara ett lån under någon säsong, skulle jag tro. Wikman, med fint spelsinne och passningsspel, är ung och lovande och jag tror inte att Bollnäs redan nu skulle släppa talangen.



Detta var allt för i kväll. Stay tuned, folket. Första inlägget blev lite av en succé. 100 unika besökare under de tre första dagarna. Det känns helt okej. Sprid gärna ordet vidare. Ju fler besökare, desto mer motiverad att skriva blir jag.

Trevlig helg! Jag återkommer inom de närmaste dagarna. I morgon är jag upptagen med lite annat, men på söndag levererar jag förmodligen det tredje inlägget på bandytankar.blogg.se.

Silly Season - 11 mars 2009

För några dagar sedan blev det klart att det är ex-storliraren Hans Åström som tar över som Bollnäs-tränare efter Peter Isakssons misslyckande hos de orangeblåa. Även assisterande tränare Rooth får kliva åt sidan och istället ge plats åt bollnässonen Henrik Heed, vars karriär gick i stöpet pga en allvarlig ögonskada, och Lars-Magnus Keller.

Kommentar:
Man kan lätt tycka att Isaksson fick lämna tränarposten alldeles för tidigt och att han "borde ha fått förtroende i en säsong till", men samtidigt var det ingenting som tydde på att hans bandytänk passade BGIF. Från läktarplats undrade man ofta om det ens fanns en spelidé. Och material hade han, inget snack om saken. Därför tror jag att beslutet är korrekt. Att det är Hans Åström som får huvudansvaret känns högintressant, då han är en legend i klubben och därmed väldigt auktoritär. Nu har han stått på läktaren i några år och sett laget underprestera under åtminstone två säsonger. Den erfarenheten tror jag gör att han, med sina assistenter, kan lösa de offensiva bekymren Bollnäs GIF haft under de senaste åren. För defensivt är man allt som oftast skickliga.

Redan i mars har en rejäl hälsingeknall ekat över landskapet, åtminstone enligt rapporter från Jimmys bandysida (jimbobandy.nu). Rykten säger att Brobergs assistkung Daniel Jonsson kan vara på väg att inleda en ny sejour hos de regerande svenska mästarna.

Kommentar:
Personligen har jag svårt att finna substans i detta rykte. Hör bara: Från moderklubben Broberg, till Edsbyn, tillbaka till Broberg, för att sedan återvända till Edsbyn efter endast en säsong och därmed inte vara den huvudpelare supportrarna förväntar sig av honom i Brobergs framtidsbygge. Dokusåpa, någon? Nej, jag tror inte att detta är aktuellt.

Marcus Bergwall, 38, lämnar med största sannolikhet Vetlanda. Det är inte längre aktuellt för denne försvarsbjässe att spela på elitnivå, hävdar han själv. Bergwall slutar dock inte med bandyn. Det är bara tal om en nedtrappning...

Kommentar: En försvarsikon i svensk bandy har inlett vägen mot att lägga skridskorna på hyllan. Trots sin höga ålder är han fortfarande en världsback. Det bevisade han inte minst under VM-turneringen i Västerås. Vem minns inte knackkanonen som var starten på en svensk ryskslakt? Det är knappast sensationellt att detta beslut är fattat. Det är ändå värt att stå med här i debutinlägget, när det - som sagt - handlar om en försvarslegend. Och vem vet? I vissa "gubbar" är det segt virke och han kanske blir kvar på bandyns "stora scen".

-

I framtiden kommer inte inläggen att bli så här långa, vilket gör det bekvämare för läsarna. Jag kände bara att jag ville skriva av mig rejält i första posten. På återhörande, bandyvänner!

PS. Att inte Edsbyn - Sirius visas i rutan i kväll är förjävligt. Semifinal, de regerande mästarna mot årets sensation, 1-1 i matcher, båda har gått till förlängning. Vad är problemet? DS.

RSS 2.0