Silly Season - 20 april 2009

Tillbaka efter fyra dagars frånvaro! Har varit hektiska dagar med arbete och andra påhitt, men nu är jag ledig och kan leverera ett nytt Silly Season-inlägg!


Det mest intressanta som hänt i hälsingekretsar sedan mitt senaste inlägg är så klart att Brobergs tränare Stefan Karlsson abdikerat. Under två säsonger har han styrt och ställt med söderhamnslaget och under båda dessa har han tagit laget till slutspel. Utöver detta har han även satsat stenhårt på klubbens hungriga juniorer, något som givetvis är väldigt positivt på lång sikt. Inom några år kommer man att ha ett topplag bestående av nästan enbart egna produkter (såvida talangerna väljer att stanna). Självklart kommer brobergssupportrarna då att minnas Stefan Karlsson för hans vilja och engagemang för att satsa på det yngre gardet.

Kommentar:
Ja, detta är förstås ett stort avbräck för Broberg. Klubben verkar dock inte vara ute efter en helt ny tränare, åtminstone inte om man lyssnar till vad lagets supportrar och inte minst Stefan Karlsson själv har att säga. En majoritet verkar ha en önskan om att tidigare assisterande tränaren Svenne Olsson ska kliva in i huvudtränarrollen. Det enda som fattas skulle i så fall "bara" vara ett komplement till honom. Känns som att det eventuellt är lättare att hitta än en vettig tränare för en minst lika vettig peng, med tanke på klubbens ekonomi.

Måste också skriva om min beundran till Karlsson (även Isaksson har en liten del i det hela) som valt att satsa på sina egna produkter. Det har ju verkligen gett resultat. Se bara på de två-tre senaste säsongerna, då laget först och främst nått slutspel, men också utvecklat en spelidé där snabbskrinnande ungdomar helt klart är delaktiga. För det går fort när Broberg spelar bandy, det är det inget snack om. Jag skulle vilja jämföra hur Giffarna hanterat situationen under de senaste åren. 2007/2008 och 2008/2009 har man inte ens nått slutspel. Man har värvat utifrån och hoppats på att nytillskotten ska höja klubben, men det har inte gett några större resultat med facit i hand. Uteblivet SM-spel, ingen direkt spelidé, särskilt ingen som varat från första minuten till sista minuten i en match. Ofta kan det vara skillnaden på vinst och förlust i en match. Har man en fast plan kan man nöta ner sina motståndare bara genom sitt egna spel.

Jag har otaliga gånger skrivit om juniorämnet i Bollnäs. Åtskilliga gånger har jag mest fått kommentarer om att "de ska platsa också", "man ska inte spela bara för att man är junior", osv. Jämför man med Broberg nu då, med Adam Gilljam som blivande storstjärna i svensk bandy, Jonas Engström och Vadim Arkhipkine som båda har stor potential att bli skytteligavinnare om några år, plus flera andra talanger som bl.a. Erik Jonsson och Emil Melin. Jag har själv spelat bandy, i Giffarna, och mött dessa spelare (jag är född -89). Och det kan jag säga utan att ljuga, "på den tiden" (nu lät jag riktigt rutinerad, va?) var vi ett bättre juniorlag än Broberg. 2003 vann Bollnäs årskull -88 Mini World Cup. 2004 vann årskull -89 samma turnering. Alltså, VM för klubblag plockades hem två år i rad!

Det enda jag kan säga är egentligen att... Ja, tänk om samma ungdomssatsning hade förekommit i Bollnäs under dessa år. Då hade fler än David Borvall och Marcus Wikman varit a-lagsspelare från de årskullarna. Jimmy Lindgren, född -91, kan bli hur bra som helst och fick faktiskt mycket speltid förra säsongen, vilket är bra! Jerker Flodstam är en annan junior (också -91:a) som är på gång, som plockades upp och fick lite speltid under förra säsongen. I Niklas Prytz har man även en målvakt som kan gå långt. Så, visst. Giffarna är på gång! Men vi hade redan kunnat vara där Broberg är. För egentligen, vad är mest värt både i utveckling och sett till det ekonomiska: 1. Att missa slutspel trots att man värvat nya spelare som kostar mycket pengar, eller 2. Att missa slutspelet efter ett "mellanår" då man satsat mer på sina egna produkter än att hålla på värva?

Och korta argument för detta:
1.
Bollnäs hade inte åkt ur genom att satsa lite hårdare på ungdomarna. För man kan hade kunnat balansera det med både ungt och gammalt. Jag säger inte att det bara skulle ha varit yngre styrkor på planen, absolut inte. En balans skulle dock inte ha kostat oss elitseriekontrakt, inte en chans.

2. När -88:orna och -89:orna vann Mini World Cup berodde det inte på att årgångarna var dåliga. Snarare tvärtom. Det var två starka generationer som plockade hem ungdoms-VM för klubblag.

3. Bollnäs var, som sagt, ett snäppet bättre ungdomslag än Broberg, åtminstone i kullarna -88 och -89. Ändå har de lyckats uveckla sina talanger på ett förnämligare sätt. Så, uppdraget "ta fram juniorer" hade absolut inte varit omöjligt i bandytown Bollnäs.


Oj. Detta blev nästan som en krönika... Väldigt mycket med fokus på Bollnäs också. Intressant att det började med en kommentar kring Stefan Karlsson, och slutade i en halvkrönika.

Många tycker säkert att mycket som skrivs stämmer, medan många andra totalt kommer att såga detta. Så... Vad har ni för åsikter? Har Bollnäs satsat rätt eller fel? Hur önskar ni bollnässupportrar att det ska se ut i framtiden, vad gäller satsningar på talanger?

Och, slutligen. Kommentarer som eventuellt skulle hävda att detta är "rövslick" och brobergsfjäsk, avvisar jag vänligt. För så är verkligen inte fallet. Snarare ren och skär fakta.


Tiden har runnit iväg. Blev lite pressat på slutet...Hinner inte skriva mer just nu. Återkommer med rykten osv i kväll! Ser förresten nu att Franco är klar som ny förbundskapten. Det tar priset som "det mest intressanta" före Stefan Karlsson-övergången. Tar upp det mer i nästa inlägg!

Kommentarer
Postat av: jansson

Du har rätt i mycket där. I Brobergs årskull -90 speciellt finns mycket råtalang. Gilljam är nästan extrem, tyvärr har han ju fått ett par säsonger sabbade av skada redan och har nog inte blommat fullt ännu. Gångna säsongen är det i mitt tycke Vadim Archipkine som varit det stora utropstecknet bland våra unga.



Även jag har funderat många gånger hur man har tänkt kring de egna ungdomarna i Bollnäs...

2009-04-20 @ 22:56:58
URL: http://huvudlaktarn.blogspot.com
Postat av: bgif

Broberg har bra 90:0r

Bollnäs bra 91-92:0r



2009-04-20 @ 23:10:47
Postat av: mölne

Det stämmer bra det du skriver. Men det jag saknar mest här i hälsingland är ett eller två div 1 lag som ungdomarna som kanske inte riktigt sticker ut kan spela i istället för att lägga av. Det finns hur många som helst i t.e.x dagens elitserie som inte varit någon direkt talang i ungdomens dagar men utvecklats sent. Som det är idag tvingas ju u19 spelare lägga av om man inte får träna med a truppen eller flytta ifrån hälsingland då eftersom det inte finns ett lag att spela i. Förr fanns ju ett farmarlag i Bollnäs, samtidigt fanns Wallvik för söderhamnarna och även Ovanåker hade ett lag för ett tag sedan. Stjärnan i Ljusdal. Nej det är dåligt att spelarna som inte riktigt når upp i a-lags nivå efter u19 måste sluta. Jag är övertygad om att vi har haft rätt många födda 80-90 som skulle kunna blomma ut i ett div 1 lag eller allsvenskt. Man behöver inte vara talang för att gå långt, man klarar sig långt på vilja!!

2009-04-21 @ 02:56:19
Postat av: Stefan

Ja det är väl det absolut viktigaste i dagens bandy att ta hand om ungdomarna, i stort sett de enda spelarna i dagens Giff som är bra, kommer ju från bollnäs leden

2009-04-21 @ 09:49:40
URL: http://oldsen.blogg.se/
Postat av: Hanebo

Klart du har rätt. Detta behandlade du redan för ett par år sedan i en mycket bra krönika på Svenskafans. "Baby Broberg" har ju fått några år nu utan att blomma ut sådär riktigt. Men det har ändå räckt till kvartsfinaler. Medan Bollnäs värvat finne efter finne har Broberg skickat in en gallerpojke. Man tror ju (och hoppas) att det skall blixtra till till sist och räcka lite längre än till kvart. Kanske med hjälp av en frisk Stefan Larsson. Man måste komma ihåg att Broberg tappade sin absolut hetaste målgörare hela säsongen ifjol. En frisk Stefan Larsson som gjort typ 40 mål hade kanske gett en annan tabell och att Broberg sluppit möta Svenska mästarna i kvarten.

2009-04-21 @ 10:49:48
Postat av: Gardis

Bollnäs lyfter ju till nästa år upp fem juniorspelare från de egna leden enligt Giffarna.se. Sedan tidigare så har ju Borwall blommat ut samt Jimmy Lindgren. Så helt tomt är det ju inte även om man kanske skulle ha satsat ännu lite mer på de egna spelarna.

2009-04-21 @ 12:56:19
URL: http://gardis.blogg.se/
Postat av: Toffe Nilsson

Hemskt ledsen, men det blir ingen uppdatering i kväll heller. Jobbet höll mig kvar till 22.30 och i morgon är det uppstigning för arbete kl 04.45. På eftermiddagen kan ni räkna med ett inlägg!

2009-04-21 @ 23:18:41
URL: http://bandytankar.blogg.se/
Postat av: Gustaf

Trevlig blogg, Toffe!

2009-04-22 @ 12:59:06
URL: http://hobbyrum.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0